top of page

 Διαγωνισμός Κινηματογράφου 

6ος

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τις PΙΖΕΣ

φυτρώνουν ΦΤΕΡΑ;

 

Υπό την Αιγίδα Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Ιανουάριος-Μάρτιος 2024

Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_15.jpg
σε συνεργασία με το
MoMA (Museum of Modern Art)
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_05
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_06
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_08
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_07
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_10
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_09
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_11
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_13
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_12
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_14
Roots_Wings_Moma_GR_14Dec_MOMA_Page_16

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΣΤΟΧΟΣ

Ο διαγωνισμός προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική της κινούμενης εικόνας (animation). Ο διαγωνισμός διεξάγεται για έκτη χρονιά. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει έναυσμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα να υιοθετήσει σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους με βιωματικές διαδικασίες αξιοποιώντας τη δύναμη και έμπνευση των Τεχνών. Στόχοι: α) η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες β) η εκμάθηση του καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου της τεχνικής της κινούμενης εικόνας (animation) εφαρμόσιμο σε πολλά πεδία γ) η ενθάρρυνση της έρευνας και δ) η καλλιέργεια δεξιοτήτων (έκφραση γραπτού και εικαστικού λόγου, ψηφιακός μετασχηματισμός περιεχομένου, κριτική σκέψη, συνεργασία).

ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Ο φετινός 6ος διαγωνισμός έχει τον τίτλο: «Από τις ρίζες φυτρώνουν φτερά;» Παιδιά και εκπαιδευτικοί ως σεναριακή έμπνευση για τη δημιουργία της ταινίας θα αναζητήσουν καλλιτέχνες των οποίων οι ρίζες τους, το ανήκειν σε μια πολιτιστική/εθνική ταυτότητα απογείωσαν την καλλιτεχνική έκφρασή τους και η τέχνη τους αποτελεί σήμερα μέσο γνωριμίας των λαών και διάδοσης πολιτισμού.​

Στάδιο 1

Αναζήτηση καλλιτέχνη: Παιδιά και εκπαιδευτικοί αναζητούν και προτείνουν καλλιτέχνες σύγχρονους ή παλιότερους οι οποίοι επηρεάστηκαν θεματικά ή στυλιστικά από την πολιτιστική/εθνική ταυτότητά τους στην προσωπική καλλιτεχνική τους έκφραση. 

Στάδιο 2

Επιλογή καλλιτέχνη: Οι συμμετέχοντες καλούνται ανά ομάδες των 10 παιδιών (ο αριθμός των 10 είναι ενδεικτικός, όχι υποχρεωτικός) να επιλέξουν έναν καλλιτέχνη πάνω στον οποίο θα εστιάσουν. Θα αντλήσουν πληροφορίες γι’ αυτόν τόσο από το διαδίκτυο όσο και από βιβλία/περιοδικά. Θα προσανατολίζουν την έρευνά τους προς τα σημεία που τους προκαλούν ενδιαφέρον.

Στάδιο 3

Καταγραφή σεναρίου: Η ομάδα εστιάζεται στο πληροφοριακό υλικό που την ενδιαφέρει περισσότερο και θέλει να αναδείξει. Τα παιδιά με τον εκπαιδευτικό επεξεργάζονται τον τρόπο παρουσίασής του και τη δημιουργική σύνδεση θεμάτων αποτυπώνοντάς τη στο σενάριο.

Στάδιο 4

Δημιουργία εικαστικού λόγου: Τα παιδιά δημιουργούν τις εικόνες τις ταινίας (ζωγραφιές, φωτογραφίες, κατασκευές από πλαστελίνη, κολλάζ).

Στάδιο 5

Η ομάδα φωτογραφίζει τις σκηνές της και με την εφαρμογή της τεχνικής stop motion χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία για να «γυρίσει» ταινία μικρού μήκους.

 

ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ηλικίες μαθητών από 5-12 ετών (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία). Τα παιδιά θα δουλέψουν ομαδικά (μέχρι 10 παιδιά) για το γύρισμα της ταινίας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τους. Τα τμήματα μπορεί να χωριστούν σε περισσότερες ομάδες.

 

ΜΕΣΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανατρέξουν και να αξιοποιήσουν τις παρακάτω πηγές:

1. Πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο, βιβλία και περιοδικά.

2. Εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό υλικό αναρτημένο στην ιστοσελίδα του φορέα OPUS, Oργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού

    α) οδηγό με τα τεχνικά βήματα δημιουργίας της ταινίας (Δες εδώ) 

    β) Δείγματα βραβευμένων ταινιών από προηγούμενους διαγωνισμούς (Δες εδώ)

3. Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την τεχνική της κινούμενης εικόνας και τον συντονισμό της σχολικής ομάδας. Το σεμινάριο είναι προαιρετικό.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΤΑΙΝΙΩΝ (στο info@opus-culture.org​)

Αρχεία σε μορφή mp4, mov, avi, wmv που περιλαμβάνουν το όνομα του σχολείου και τον τίτλο (π.χ. 32οDS_Lefkada-I_aspromavri_taxi) στο τέλος και όχι στην αρχή. Η ταινία πρέπει να αποσταλεί με δύο εκδοχές: στην πρώτη εκδοχή ολόκληρη η ταινία, ενώ στη δεύτερη εκδοχή θα παραλείπονται τα καρέ με τα ονόματα των σχολείων και των δημιουργών της ταινίας. Αν υπάρχει ήχος/μουσική στο τέλος της ταινίας μπορούν οι τίτλοι τέλους να αντικατασταθούν με μαύρο.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για την εγγραφή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αποστολή των στοιχείων σας (σχολείο, τηλέφωνο σχολείου, όνομα συμμετέχοντος εκπαιδευτικού, κινητό τηλέφωνο, τάξη, αριθμός παιδιών)  εδώΘα σας σταλεί επιβεβαίωση της εγγραφής σας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Εως 3 λεπτά

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Έως 26/3/2024

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αρχικα οι ταινίες μικρού μήκους θα ελεγχθούν από τις ειδικούς της κινούμενης εικόνας και συντονίστριες του σεμιναρίου, για την τήρηση των βασικών προϋποθέσεων του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα αποσταλούν στα μέλη της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή  αποτελείται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους από το χώρο της εκπαίδευσης, του βιβλίου, των Τεχνών, του Κινηματογράφου και του Πολιτισμού.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ (μόνο με προσκλήσεις για τις βραβευμένες ομάδες)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   Σάββατο 13 Απριλίου 2024

ΩΡΑ   18:00-20:00

ΤΟΠΟΣ   Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, 11635 Αθήνα​

Με προσκεκλημένους την εικαστικό διεθνούς φήμης Σάζια Σικάντερ και τον Curtis Scott, υπεύθυνο εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης – ΜοΜΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία είναι τριών κατηγοριών (3)

  • Βραβείο Σεναρίου - Η ταινία με το πιο πρωτότυπο αφηγηματικό σενάριο

  • Βραβείο Εικόνας - Αξιολογείται η αισθητική της ταινίας σχετικά με τη δημιουργία του περιβάλλοντος και των χαρακτήρων

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας​ - αξιολογεί την απόδοση του σεναρίου ως κινούμενη εικόνα, την αποτελεσματικότητα στη δημιουργία της εντύπωσης της κίνησης, την επιλογή του κάδρου και την χρήση ήχου (μουσικής, διαλόγου, αφήγησης, ηχητικά εφέ).​

Σε όλα τα σχολεία/βιβλιοθήκες/πολιτιστικούς οργανισμούς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που θα πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, καταθέτοντας ταινίες υποψήφιες θα σταλούν ηλεκτρονικά αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις συνοδεύονται από δώρα πολιτιστικού περιεχομένου.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Οι εννέα (9) διακεκριμένες ταινίες θα προβληθούν την ημέρα απονομής των βραβείων και θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα www.opus-culture.org και στο www.kokkinialepou.gr

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό απαιτείται έντυπο Συναίνεσης από τον ασκούντα την επιμέλεια των παιδιών.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για τη βελτιστοποίηση και ποιοτική αποτίμηση του διαγωνισμού αποστέλλονται φόρμες αξιολόγησης στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς μετά το πέρας του.

 

ΦΟΡΕΙΣ του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Κύριος φορέας

ΟPUS, Oργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού

Συνδιοργανωτές

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, ΜοΜΑ

Μουσείο Β & Ε. Γουλανδρή

Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Ίδρυμα Π. & Ε. Μιχελή

Εκδοτικός οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ

Υποστηρικτής επικοινωνίας: ηλεκτρονικό περιοδικό www.kokkinialepou.gr

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Άννα-Μαρία Βλάσση

​Για περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο email info@opus-culture.org ή στο τηλ. 6944/748328.

 

bottom of page